Story

7 mars 2024

Gör bilen redo för sommarens resor

Äntligen vår – och snart är det sommar! Se till att din bil är redo för helgutflykter och semesterresor.

Se bra ut!

Precis som på vintern är det bra att kolla att vindrutan är hel och fri från stenskott. Byt torkarbladen om de är slitna och fyll på spolarvätska. En bra idé är att alltid ha en flaska eller liten dunk färdigblandad spolarvätska i bilen. En smutsig eller repig vindruta försämrar naturligtvis sikten, särskilt vid mörkerkörning eller om du har solen i ögonen.

 

Kolla däcken

Kontrollera mönsterdjupet på dina däck; för sommardäck är minimikravet 1,6 millimeter. Alltför slitna däck innebär bland annat sämre väghållning, längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning. Det är också viktigt att det är rätt lufttryck i däcken, annars försämras väggreppet och däcken kan bli snedslitna.

Kom också ihåg att en fullastad bil behöver mer tryck i däcken. Bra att tänka på inför långresa med familj och bagage.

Till sist: Ta för vana att då och då kolla att hjulmuttrarna är ordentligt åtdragna.

 

Vårstäda bilen ut- och invändigt

Vinterhalvåret i Sverige är inte snällt mot din bil. Troligen har den utsatts för salt, sand och annan smuts som ökar risken för korrosion och rost. En rejäl tvätt som inleds med avfettning och gärna avslutas med vaxning för att skydda lacken är en bra start på säsongen. Passa också på att städa ur bilen invändigt.

 

Dags för service?

Ta reda på när det är dags för nästa ordinarie service av din bil. Är det kort tid kvar, vänta inte utan kontakta din auktoriserade Kiaverkstad och boka en tid före semestern. Även om det är långt till nästa service är det klokt att kontrollera motoroljan, bilbatteriet och kylarvätskan innan du ger dig ut på en längre resa.

 

Packa smart

När det äntligen är dags att ge sig av på semesterresan ska bagaget in i bilen. Här är några tips för hur du kan packa:

  • Att packa i mjuka väskor i stället för i resväskor sparar mycket utrymme och du kan lättare utnyttja bilens alla förvaringsutrymmen.
  • Lägg tunga saker så lågt som möjligt i bilen. Då minskar risken att de glider iväg och i värsta fall skadar någon vid en kraftig inbromsning eller en olycka.
  • Se till att ha mobilladdare, hörlurar och liknande lättåtkomligt i till exempel handskfacket. Att tvingas stanna och vända upp och ner på hela packningen för att någons telefon laddat ur är ingen höjdare.
  • Räknar du med att komma fram till resmålet sent på kvällen? Se till att alla i sällskapet packat en liten övernattningsväska med enbart sådant som krävs för den allra första natten. Då kan resten av uppackningen vänta till dagen därpå då alla förhoppningsvis är utvilade.

 

Text: Martin Engqvist

Tidigare publicerad i Kia Story nr 1/22