Strömsund är porten till klassiska Vildmarksvägen. Knappa 20 mil nordöst om Åre är det dags att svänga av västerut från E45:an, den klassiska inlandsvägen. Den natursköna rutten i norra Jämtland leder förbi Stora Blåsjön och mäktiga Stekenjokkplatån, vidare in i södra Lappland ända till Vilhelmina. En sträcka på drygt 50 mil, om man även räknar in vägen tillbaka till Strömsund längs E45.
Den första delen, längs Ströms Vattudal mot gränsbyn Gäddede, är en skönhet i sig. Här passerar man ett pärlband av små och stora vattendrag, med böljande fjälltoppar i horisonten. Vägen är dessutom bred och med många parkeringsfickor som gör det lätt att stanna för att ta bilder och njuta av landskapet.
Folkkäre Beppe Wolgers spelade på 70-talet in filmen om Dunderklumpen här uppe, med både tecknade figurer och riktiga skådespelare. Minnena finns kvar i trakten, bland annat genom jätten Jorm, en sex meter hög staty som står på hembygdsgården i Strömsund.
Efter ett par timmars färd längs vägen ligger mäktiga Hällingsåfallet, Sveriges svar på Grand Canyon. Hällingsån störtar här utför ett närmare 45 meter högt klippstup, ner i landets längsta kanjon. Efter 800 meter vidgar sig sprickan och vattnet sprids ut i en lugnare flodfåra som sträcker sig tre kilometer till sitt utflöde i sjön Hetögeln.
Via Gäddede, med fin camping och ställplatser för husbilar, går Vildmarksvägen vidare mot Jormvattnet. Här väntar Ola Sundqvist och Elin Eriksson på sin fjällgård. De har under åren blivit prisade för vilda äventyr med sina islandshästar, och fick tidigt utmärkelsen ”Naturens bästa” av Svenska ekoturismföreningen. Efter en ridtur i fjällterrängen kan man avsluta med en middag i Korpens Öga, ett stilfullt långhus med isländska förtecken.
Missa inte avstickaren till Ankarede, för att ta del av den samiska kyrkbyn och 1800-talskapellet vid Ankarvattsälvens utlopp till Stora Blåsjön. Här hålls traditionellt midsommarfirande varje år, och även en julmarknad första helgen i december.
För den som gillar att vandra finns en knapp fyra kilometer lättgången stig till Lejarfallet, ett populärt utflyktsmål.
Korallgrottan och Bjurälvens naturreservat är två andra höjdare i närheten. Grottan bjuder på över sex kilometer gångar, vilket gör systemet till Sveriges längsta.
Grottan gränsar till Bjurälvens naturreservat i norr. Ett område med en delvis underjordisk älv, sällsamma stenformationer, små sjöar, grottor som rasat ihop och kraterliknande gropar. Här är det populärt att vandra och paddla under sommarmånaderna.
Några mil längre norrut börjar det stora äventyret. Stekenjokk, som gränsar till Norge och Västerbotten, är en vidsträckt fjällplatå med flera tusenmeterstoppar. Den 16 kilometer långa sträckan över kalfjället är öppen endast sommartid, normalt från början av juni till mitten av oktober.
Under högsommaren är det en hel del turisttrafik längs platån, med visst parkeringskaos som följd. Vägen är rak och bred, så det är inga problem med möten. Men se upp! – du kör i klassiskt renbetesland. Parkeringarna vid Stekenjokk och Tjåkkola har gott plats, här finns också information om vad som gäller för att besöka platån.
Stekenjokk bjuder på några av landets bästa fjällcykel-leder, längs gamla gruvstigar och vägar. Trampa i väg själv eller med Saxnäsbon Nils Åslund som ciceron. Han har under mer än tio års tid erbjudit guidade utflykter längs Vildmarksvägen, till fots, från cykelsadeln eller med cyklop och snorkel för att spana på öring i de strömmande vattendragen.
– I Kultsjödalen och Stekenjokk finns gott om fjällräv, berättar Nils, som fått tillstånd av länsstyrelsen att guida till ett par av gryten i utkanten av fjällrävarnas kärnområde. Ett sätt att sprida kunskap om den unika arten och samtidigt värna naturen.
– Under turerna går vi aldrig närmare än 300 meter från gryten, så man bör ha kikare med sig.
I klimpfjäll driver Ewa Hed kafé i den kulturmärkta 1800-talsgården Norgefarargården med utsikt mot Kultsjön, Marsfjället och berget Autjoklimpen.
– Det här var en gång i tiden den sista hållpunkten för forböndernas handelsresor till Norge, berättar hon.
Under utvandringsåren sov många svenska emigranter sina sista Sverigenätter i Klimpfjäll, innan de fortsatte längs Norgefararleden till norska kusten och vidare med fartyg till Amerika.
Ewa frestar besökarna med nybakat tunnbröd, hemgjord västerbottenpesto och frasvåfflor med getmese, laxrom och hjortron. Och så kokkaffe i små mormorskoppar. Starkt och gott.
Laddar bilen och övernattar gör du lämpligen på Hotell Klimpfjäll, i faluröd stuga med nostalgikänsla. Här serveras lappländska läckerheter som smörstekt röding och souvasgryta, medan Klimpfjällsgården längre upp i byn lockar med italienskt präglad meny och en handfull rum i ombonad miljö.
Saxnäs ligger vid Kultsjöns strand och med Marsfjällsmassivet i fonden. Den en gång så folkkäre författaren Bernard Nordh gjorde byn och Marsfjället riksbekant redan i slutet av 30-talet. Hans romaner om det hårda nybyggarlivet i Kultsjödalens vildmark har sålts i flera hundratusen exemplar och översatts till sju andra språk, trots att kritikerna fnös åt hans alster.
I dag är den gamla 1800-talsbyn en tummelplats för äventyrare med fiske, mountainbike, vandring och paddling i sikte. Byn domineras av Saxnäsgården, ursprungligen ett gammalt gästgiveri som bytt skepnad ett antal gånger under åren. Nuförtiden är det både vandrarhem och hotell med restaurang.
Här är det läge att hyra kajak och paddla ut mot en av Kultsjöns många stränder. Sanden är finkornig och kritvit. Vore det inte för fjälltopparna vid horisonten skulle man lätt kunna tro att det handlar om klart sydligare breddgrader – i synnerhet när solen flödar. Vid Kultsjöns utflöde några kilometer söderut tar det imponerande vattenfallet Trappstegsforsen vid.
Trappstegsforsen, strax öster om Saxnäs, sägs vara Sveriges mest fotograferade vattenfall. Här finns en fin rastplats med kafé och turistinformation.Vilhelmina blir slutet på resan längs Vildmarksvägen, med ett besök i den väl bevarade kyrkstaden och en fika på klassiska Stenmans kafé, en åttkantig byggnad med klar k-märkt-känsla.
Text: Cenneth Sparby
Foto: Sam Hedman
Boende och mat
För att vara en glesbygd i fjälltrakter är utbudet av logi med matservering rikt, från vandrarhem och camping till pensionat och hotell. Gäddede camping och stugby, Saxnäsgården, Marsfjäll Mountain Lodge, Klimpfjällsgården och hotell Klimpfjäll är några av dem.
Att göra
- Dagsutflykt till fots eller med cykel. Från Klimpfjäll och Saxnäs utgår flera fina leder, norrut mot Kittelfjäll och Hemavan, samt mot Borgafjäll i söder.
- Cykeluthyrning: Stalo Adventures i Saxnäs, Klimpfjäll hotell, Saxnäsgården och Marsfjäll Mountain Lodge.
- Flugfiske. Fiskepaket att hyra finns hos Gäddede Camping och Kultsjögården fiskecentrum i Saxnäs.
Missa inte!
- Ricklundgården i Saxnäs, som en gång var konstnärsparet Emma och Folke Ricklunds hem.
- Fatmomakke, samernas gamla mötesplats, med anrika byggnader från 1700-talet.
TIPS!
Att ta en tur på Vildmarksvägen – hela eller en del av den – är en perfekt avslutning på Kia Fjällmaratonveckan i Åre. Ta E45 till Strömsund och fortsätt sedan mot Gäddede. Boka gärna boende i förväg.