Story

20 mars 2024

Ebba Forsgren – skidåkare och äventyrare

På vintern åker hon skidor, på sommaren är det vandring och dykning. Möt Kia ambassadören Ebba Forsgren.

Foto: Adam Landen

Hej Ebba!

Vem är du?
Jag är en 27-årig skidåkare och äventyrare med rötterna i Åre. Jag har åkt skidor sedan jag var liten. Jag älskar att vara i naturen – året runt. På vintern är det skidåkning som gäller, på sommaren vandrar, klättrar och dyker jag, men jag har heller ingenting emot att ligga på en strand med en bok i händerna.

Var befinner du dig just nu?
– Jag och min bästa kompis Jakob är ute på en roadtrip från Åre till Chamonix via Innsbruck och tillbaka till igen. En sträcka på cirka 500 mil, och då har vi inte räknat in avstickarna till olika skidorter i Schweiz.

Vad är ert uppdrag?
– Att åka så mycket skidor som möjligt! Och under resans gång producerar vi en massa foto- och filmmaterial i samarbeten med olika partners. Dessutom håller Jakob på med en skidfilm som jag också är med i, och varje dag på berget innebär tillfällen att fånga massa material till den.

Hur funkar det att köra elbil i Schweiz och Frankrike?
– Hur bra som helst! Vi använder Kia Charge-appen och ser i den exakt var laddplatserna finns. Avstånden mellan orterna i Alperna är för det mesta inte långa, så vi tar oss mellan dem utan att behöva ladda. Passen över bergen är alltid spännande eftersom vi förlorar många kilometer i räckvidd på branta sicksack-vägar uppför, men får tillbaka dem när det går nerför igen.

Hur ser din bakgrund ut?
– Jag är uppvuxen i Åre och har det som bas. Gick gymnasiet i Stockholm och har även studerat Environmental Studies på Hawaii och säsongat i Kanada. Skidåkningen har varit en del av mig sedan jag var liten. Efter att ha tävlat alpint när jag växte upp insåg jag i 16-årsåldern att det är mycket roligare att åka på alla andra ställen än i racebanorna. Det var då jag började åka mer friåkning. Att jag i dag kan leva på det är en dröm som blivit sann.

Vad driver dig?
Feel-goodkänslan efter att ha tagit sig igenom en utmaning – både mentalt och fysiskt.

Du roadtrippar väldigt mycket med din bil. Vilken är den mest minnesvärda resan du och din EV6 varit på hittills?
– I somras körde jag och Elton – som jag döpt min bil till – till Lofoten. Jag älskar Nordnorge, det är obeskrivligt vackert med bergen och fjordarna. Vi hade taktältet på bilen, så vi kunde campa på fria platser ute i naturen. Mesta maten lagade vi på stormköket. Vilken frihet!

Hur kom du i kontakt med Kia?
– Jag blev tillfrågad om jag ville medverka i deras vinterkampanj. Och det ville jag ju. Det ledde i sin tur att jag blev ambassadör för Kia.

Du har hunnit göra fler reklaminspelningar med Kia sedan den gången. Berätta om den senaste produktionen?
– Det var jätteroligt och snorkallt, stundtals 30 minus. Ena dagen körde jag en Kia EV6 Special Edition, den andra körde jag hundspann. Det var roligt att få leka rallyförare och få instruktioner via ett headset när jag skulle gasa och bromsa. Det medan kamerabilen framför spelade in alltsammans.

Vad har du och Kia gemensamt?
– Jag gillar att Kia har en så tydlig outdoorprofil, och så fokuset på hållbarhet. Det är något som jag också brinner för.

Hur viktig är det att den bil du kör är en elbil?
– Jätteviktigt. Utan bil skulle jag inte kunna hålla på med det jag gör. Den behövs för att kunna transportera mig och all utrustning till skidorterna. Det blir många mil per år och då vill jag kunna göra det på ett hållbart sätt.

Vad är ditt intryck av EV6?
– Jag är imponerad den ultrasnabba laddningen, och hur långt bilen går på en laddning. Jag har kört andra elbilar tidigare och de kan inte mäta sig med EV6. Vehicle-2-load-tekniken använder jag jättemycket för att ladda telefonen och kameran. Och genom förvärmningen startar den alltid, även när det är 30 minus hemma i Åre.

Foto: David Ferk
Foto: David Ferk

Ebba Forsgren

Ålder: 27 år.
Bor: Åre.
Gör: Skidåkare, entreprenör, inspiratör och content creator.
Kör: Kia EV6 GT Line.

Text: Inger Sundelin