Story

6 mars 2024

Mando Diao längtar ut på vägarna

Bilar och rockmusik hör ihop. Mando Diaos frontman Björn Dixgård väntade ändå rätt länge innan han tog körkort. För Kia Story berättar han om längtan efter att möta publiken igen, nya albumet och bilresan han aldrig glömmer – den när Björn och hans fru fick stanna på väg till BB och deras dotter föddes vid vägkanten.

“I got a Rolls-Royce, ’cause it’s good for my voice.” Med framgång kommer fordon. Det konstaterade Marc Bolan redan i T. Rex-låten ”Children of the Revolution” 1972. Men det är inte alla rockstjärnor som skyndar till bilhandlaren när cashen kommer och köper en psykedeliskt lackad Rolls-Royce Phantom (John Lennon), en Lamborghini Urus (Kanye West) eller ens en Mercedes-Benz (Orup).

Jens Siverstedt, Björn Dixgård och Carl-Johan Fogelklou i studion.

Ta Björn Dixgård, en av grundarna, låtskrivare och sångare i Mando Diao, som exempel. 40-åringen har varit i ett av landets mest framgångsrika, nu aktiva, band sedan han var 18 år. Han har sålt miljoner skivor, genomfört över 1 500 konserter i över 30 länder, och har på hemmaplan uppnått status ”folkkär” i och med de svenskspråkiga skivorna ”Infruset”, med dunderhitsen ”Strövtåg i hembygden” och ”I solnedgången”.

Hans första bil?

En Toyota Corolla, som det regnade in i.

– Jag tog körkort när jag var 28 och det var min fru som tvingade mig: ”Nu har vi snart två barn, nu räcker det, nu får du ta körkort”. Jag hade lekt lite rockstjärna ett tag, hon var min chaufför i Toyotan, skrattar Björn.

Det var tur att han tog körkortet. Bara två månader efter att han fått lappen, fortfarande under prövoperioden, är han på väg till BB med sin fru liggande i baksätet. Det är bråttom.

– Det var helt överjordiskt och samtidigt en väldigt obehaglig upplevelse. Jag hade aldrig kört så snabbt, och nu med en person som var på väg att föda barn där bak. När det blir tyst, när någon har så ont att det blir tyst, bara det är obehagligt, säger Björn.

Trots ilfärden hinner de inte fram utan måste stanna vid vägkanten.

– Det hände inte i bilen, det hände precis utanför när jag stannat. Jag tog emot vår dotter. Det låter brutalt men det var så häftigt. Jag har aldrig i hela mitt liv känt en så stor lättnad som i exakt det ögonblicket, när jag förstod att det var en unge som var frisk och gjorde ljud ifrån sig när hon kom ut.

Den färden hade inte gått att genomföra i en -69 Morgan Plus 8 Roadster (Mick Jagger), en McLaren P1 (The Weeknd) eller Porsche 356 (Janis Joplin) där möjligen en portfölj får plats i baksätet. Björn är en familjeman som när han själv väljer bil värdesätter det praktiska över det vräkiga. Att göra en låt för lanseringen av Kias plug-in hybrid, kändes därför helt naturligt.

– Det har vi sagt där hemma att det är klart att vi vill ha en bil som är bättre för klimatet. Det är inte svårare än så, konstaterar Björn.

Samtidigt har Kia-låten ”Vi lever nu” inneburit något att göra i en tid när turnerande och konserter inte är möjliga. Killarna i Mando Diao har jobbat sig igenom pandemin i studion. De har ett helt album klart att släppas som Björn beskriver som ”americana-aktigt”, och för ungefär ett år sedan släppte de ”I solnedgången”.

– Vi har legat i rätt bra, det har varit en stor räddning rent terapeutiskt. Det ger lite abstinens att inte få spela live. Det är som en drog, en väldigt hälsosam drog, som man blir beroende av när man har gjort det i 20 år. När vi inte fick utlopp för det passade vi på att vara i studion så mycket som möjligt. Det är det vi fokuserat på, och våra familjer så klart.

Redan när Kia Sorento Plug-In Hybrid lanserades år 2020 var Björn med och låten ”Vi lever nu” var en central del i all kommunikation. Till lanseringen av nya Kia Sorento Plug-In Hybrid har Björn nu gjort en ny version av ”Vi lever nu”, specialskriven för Kia.

Bilar har faktiskt varit involverade i skapelseprocessen.

– De brukar vara bra att spela in i. Ibland kör vi fram en bil till ingången till vår studio utanför Borlänge. Då kan någon av oss sitta i bilen och spela akustisk gitarr. Det blir ett så fint stumt ljud. Och när vi gör upptempolåtar testar vi alltid mixen i bilen. Det är bästa sättet att höra om det låter bra, säger Björn.

Det behövs således ingen Rolls-Royce för att låta bra. Är du en familjekär rockstjärna med båda fötterna ordentligt jordade står snarare trygghet och miljö högst på listan när bil ska väljas.

Det har blivit en hel del mil längs vägarna.
Björn om finaste vägsträckan

– Vår trummis Patrik Heikinpieti har ett helt magiskt ställe som ligger i Risudden i Tornedalstrakterna. Han bor i Luleå och just sträckan från Luleå ut dit är väldigt mäktig. Det är tunga urskogar och man känner att man är på väg till vägs ände. Men även i Dalarna finns många fina vägar, speciellt på sommaren. Då är egentligen hela Sverige bra. Speciellt för oss som tillbringat så många timmar på Autobahn.

Bra bilmusik

– Det beror på om det är långkörning, exempelvis, då kan man inte hetsa på för hårt. Knight Rider-soundtracket är väldigt bra och på soundtracket till filmen Drive finns några låtar med Kavinsky som är perfekta i bilen. Vår bästa billåt är ”Black Saturday”, den passar väldigt bra för bilkörning.

Fakta Björn Dixgård:

Namn: Björn Dixgård.

Född: Maj 1981.

Familj: Fru och två barn, 11 och 9 år.

Bor: Stockholm.

Gör: En av grundarna, låtskrivare och sångare i Mando Diao som förutom Björn Dixgård består av Carl-Johan Fogelklou, Patrik Heikinpieti, Daniel Haglund och Håkan Sörle.

Kör: Kia Sorento Plug-In Hybrid.

Med fyrhjulsdriften tar du dig fram också när vägarna inte är de bästa. Den är aktiv oavsett laddningsnivå i batteriet.
Bilfakta:

Nya Kia Sorento Plug-In Hybrid – en laddbar och rymlig Plug-In Hybrid med en räckvidd på upp till 55 km på el och AWD. Utrymme och komfort har varit ledord för nya Kia Sorento Plug-In Hybrid, så även i denna uppdaterade version. Välj om du vill ha 7 sittplatser, eller maximera bagageutrymmet genom att fälla sätesraderna som ger hela 1988 liter att lasta i. Läs mer här.