Story

31 januari 2024

Poddpionjären Triumf ny Kia-ambassadör

Du kanske redan har hört Kristoffer Triumf i podden Värvet. Nu kan du också se honom svischa förbi i en röd Kia EV6 på väg till sonens basketmatcher. Säg hej till poddaren, författaren, reklamaren, journalisten, redaktören, matlagaren och powerwalkaren som nu lägger till ytterligare en titel på visitkortet: Kia-ambassadör.

“Ful, tråkig, dålig.” Kristoffer Triumf sammanfattar sin tidigare bil, en plug-in-hybrid av ett annat bilmärke, och lägger till:

– Med otroligt dålig räckvidd. Så min Kia EV6 som jag har nu är ett ”giant leap”, uppåt.

Bilen som Kristoffer rattar har han i rollen som Kias nyaste ambassadör. Han verkar oförskämt nöjd och visar gärna Kia Storys utsända hur elbilen kan axa från noll till hundra i sport mode på … JÄTTEKORT tid, HELT oannonserat.

– Min fästmö avskyr när jag gör så, men det är svårt att låta bli, säger han nöjt.

Gillar bilens storlek

Utöver den snabba accelerationsförmågan och ”imponerande långa räckvidden” gillar han även bilens storlek.

– Eller som min sons lagkamrat säger, han som inom citationstecken ”läst många böcker”: Den är spatiös.

Kristoffer triumf har många titlar. Han har arbetat med reklam, journalistik, ståuppkomik, gjort tv med Filip och Fredrik och skrivit en bok. Han är dock mest känd som programledare för podden Värvet, där han i över 565 avsnitt gör långa intervjuer med intressanta personer. Några som har passerat Kristoffers mikrofon är kungen, Magdalena Andersson, Veronica Maggio, Leif GW Persson (som tackade ja efter tio års tjat), Daniela Rathana, Ruben Östlund, Cleo, Marianne Mörck, Lasse Granqvist … ja listan är jättelång.

Nu är han också ny Kia-ambassadör och det innebär att han får köra elbil, bland annat.

”En elbil har ju otroligt mycket mindre miljöpåverkan än en vanlig bil, vilket gör att man sover bättre om natten.”

Det han hittills har använt bilen till är att under vinterhalvåret forsla 14-åringar i sonens basketlag till matcher eller köra till och från bonussonens innebandy. På sommaren går turen som oftast till en marina utanför Stockholm där det ligger en Hallberg-Rassy 26. Båten är ett projekt han har ihop med sin far.

– Jag intervjuade min pappa i ett specialavsnitt av Värvet och där berättade han hur mycket han ångrade att han sålde sin båt. Så jag och farsan började kolla på båtar. Det är något jag verkligen kan rekommendera, att som vuxen ha en hobby tillsammans med en förälder.

Den längsta resa Kristoffer hittills gjort med sin EV6 är vinterns tripp till Frankrike, som hans blivande fru kommer från och där de blivande svärföräldrarna bor.

– Jag har bilat till Frankrike förut, men det här var första gången med elbil. Det gick väldigt bra när jag väl hade kommit in i systemet och började tänka lite mer logistiskt. Samtidigt får man ju se så mycket mer med en elbil. Jag har sett väldigt många rastplatser i Tyskland till exempel, säger den tidigare ståuppkomikern.

Joggar under laddning

Laddstationen gav dock välbehövlig rörelse för Kristoffer, familjens ende körkortsinnehavare.

– Min fästmö skäms, för jag brukar jogga på rastplatserna, runt, runt … Hon tycker att jag är sinnessjuk, men jag har en aktivitetsklocka som säger åt mig att jag måste röra på mig. Då brukar jag ta tillfället i akt och jobba med stegräknaren. Folk verkar mest tycka det är charmigt, faktiskt. Ja, alla utom min fästmö då …

Kristoffer Triumf säger att det gör något med samvetet att ha en elbil, något positivt.

– En elbil har ju otroligt mycket mindre miljöpåverkan än en vanlig bil, vilket gör att man sover bättre om natten.

Innebär det också att han okynneskör bilen, nu när det är noll utsläpp?

– Det är ju väldigt härligt att köra den, så det kan ha hänt att jag i stället för att bara gå ut och gå, tar bilen och går på ett roligare ställe än Kungsholmen. Jag är lite av en powerwalker, oss emellan.

”Gudrun Sjödén ringde och ville ha tillbaka sin look … ”
Kristoffer är en färgstark kille både bakom micken och i klädvalet.

Trots sina många yrkestitlar är Kristoffer garanterat mest känd för sin podd Värvet. Han anses vara pionjär, men så kände han inte själv när han startade i mars 2012.

– Nej, jag trodde att jag var sen på bollen. Jag jobbade fortfarande med Filip & Fredrik då. Och de hade ju redan varit i gång med sin podd ganska länge.

Han fortsätter:

– Jag kände också att jag var sist med att skaffa en Iphone. Men när jag skaffade en fanns det ingen radio som i min gamla Ericsson. Då var det någon som tipsade om den amerikanske komikern Mike Marons intervjupodd. Eftersom jag själv hade börjat med standup i den vevan så var det så att säga rakt in i vedboden. Man kan göra intervjupodd! Det är det jag ska göra! I Sverige!

Skånsk förebild

Men, han var inte först. Det fanns en kille i Skåne som gjorde intervjuer med personer i amerikansk showbiz, inte helt olikt det den forne reklamaren och guldäggsvinnaren Kristoffer Triumf ville göra.

– Han var väldigt behjälplig och tipsade mig om tekniska saker jag inte hade en aning om. Han hjälpte mig upp.

Kristoffer frågade hur många lyssnare ett avsnitt av skåningens podd kunde ha, och fick veta att rekordet var 82.

– Shit! 82 pers. Det var ju fler än jag känner, eller åtminstone fler än min familj.

Stort att passera 100 lyssnare

Efter premiäravsnittet av Värvet – med komikern Soran Ismail  – kollade debutanten på statistiken morgonen efter och kunde bokstavligen triumfera: ”104 stycken!” Andra avsnittet – med komikern Kristoffer Appelquist – hade över 3 000 lyssnare.

– När jag sen passerade min första miljon var det häftigt på sätt och vis, men den stora grejen var att komma över 100. För allt var så nytt. Hjärnan var helt plastisk på ett annat sätt.

Den före detta Sveriges mästerkock VIP-deltagaren Kristoffer Triumf parkerar bilen och svidar om för fotografens skull.

– Jag är verkligen på väg mot en Gudrun Sjödén-look. Det ska vara mycket färg, kommenterar han sin rosa sotarmössa.

Det har hänt att Kristoffer tagit sin elbil för att ta sin powerwalk på ett annat ställe än hemmavid. Med gott samvete.

Hur blev han Kia-ambassadör, vem tog första steget? Det korta svaret: Triumf. Kia sponsrade Värvet och Kristoffer gjorde flera reklamspottar för EV6.

– Ibland tycker man bara om ett varumärke, särskilt som de har släppt en ny ascool elbil som man vill provköra väldigt, väldigt gärna.

Efter en provkörning var han fast och han är numera en Kia-ambassadör vid sidan till exempel Mando Diao och Kosovare Asllani.

Alla människor intressanta

Intervjuerna till Värvet gör Kristoffer Triumf helst i sin studio i Gamla stan.

– Fast jag kallar det inte studio. Jag har alltid sagt ateljé, eftersom jag började i en ateljé med Värvet.

Hans grundfilosofi, som hittills alltid stämt, är att alla människor är intressanta om du ställer rätt frågor. Men, vilken fråga får mästerutfrågaren oftast själv?

– Hur jag började? Hur det var att intervjua kungen? Om jag kan leva på det här? Fast den sista frågan ställer de sällan till mig, men ofta till min fästmö. Oj, kan han leva på podden …?

Jodå, det kan han.

 

FAKTA:

Kristoffer Triumf

Född: År 1974.

Bor: Stockholm.

Gör: Driver podden Värvet. Nu även ambassadör för Kia.

Familj: Blivande fru Cecilia, son och bonusson.

Intressen: Matlagning, segling, powerwalking.

Bakgrund: Reklamare, journalist, redaktör, ståuppkomiker.

Övrigt: Debuterade som författare 2021 med boken ”Törst”,

medverkat i Sveriges mästerkock VIP.

Kör: Kia EV6 GT Line.

 

Text: Henrik Emilson

Foto: Samuel Unéus