Story

5 februari 2024

Säkrare mörkerkörning

Mörkerkörning ställer stora krav på oss som bilförare. Att anpassa körningen, vara extra uppmärksam och hålla ordning på sin bil är särskilt viktigt när mörkret faller – inte minst så här års när väglaget dessutom kan vara besvärligt.

Varför ser vi sämre i mörker?

För att kunna se behöver vi ljus som bryts av linsen i ögat. När ljuset minskar försämras bland annat färgseendet, djupseendet och vår förmåga att uppfatta små rörelser. Synskärpan kan reduceras till en tiondel av den vi har i dagsljus. Vi blir helt enkelt mer närsynta i mörker.

Glasögon

För den som redan använder glasögon kan lösningen på mörkernärsyntheten vara att prova ut ett extra par med ökad minusstyrka, eller att minska plusstyrkan, för mörkerkörning. Även den som vanligtvis inte behöver glasögon kan behöva ett par när hon eller han kör bil på kvällen eller natten. Gultonade glas i glasögonen hjälper ögat att bättre se kontraster, vilket underlättar bilkörning i mörker och dimma.

Åldern påverkar

Efter 50-årsåldern börjar vårt mörkerseende försämras, inte minst förmågan att återställa synen efter en bländning. Synnedsättningar sker ofta gradvis och det kan vara svårt att uppfatta försämringen, vilket skapar onödiga risker i trafiken. Regelbundna synundersökningar och vid behov bra glasögon eller linser är viktigt.

Att anpassa körningen är särskilt viktigt när mörkret faller – inte minst så här års när väglaget dessutom kan vara besvärligt.
Vindruta, torkare, strålkastare

En hel och ren vindruta, hela och rena torkarblad och påfyllt med spolarvätskebehållare är särskilt viktigt vid mörkerkörning. Siktsträckan blir mycket kortare och ljuset från mötande trafik mer störande om rutan är repig eller smutsig. Kom ihåg att hålla rutan ren även på insidan. Se också till att strålkastarna är rena. Du ser och syns sämre med smutsiga eller trasiga strålkastare.

Anpassa körningen

I mörker är det svårare att bedöma avstånd och hastighet. Öka därför avståndet till andra fordon och anpassa farten.

Om du inte redan gjort det – vrid ljusomkopplaren till läge ”Auto”. Då slår bakljusen på automatiskt när det börjar mörkna.

Använd alltid helljus vid mörkerkörning, utom när du möter ett annat fordon då du naturligtvis bländar av.

Med helljuset på bör du kunna upptäcka mörka föremål – eller en mörkt klädd människa – längs vägen på ungefär 150 meters avstånd. Med enbart halvljus minskar det avståndet till 20–30 meter. Kör du med halvljuset på i 50 kilometer i timmen innebär det att du i bästa fall har två sekunder på dig att reagera.

Ljuset från en mötande bil kan blända dig och göra siktsträckan ännu kortare. Undvik att titta på den mötande bilens strålkastare, titta i stället långt fram längs den högra vägkanten. På glest trafikerade vägar kan det vara bra att placera bilen något närmare mitten. Då minskar risken att du kör på något i vägkanten, som en parkerad bil, ett djur eller i värsta fall en människa.

Extraljus

Extraljus kan var ett bra komplement när du kör längre sträckor i mörker eller på vägar där viltolyckor är vanliga. Kia erbjuder LED-extraljus som är specifikt utprovade och anpassade för just din Kia, framtagna tillsammans med de ledande leverantörerna Hella och Vision X.

Extraljusen ska vara utprovade för Kias modeller. Bilarna har avancerad teknik och säkerhetssystem i fronten som kan skadas eller störas om man inte monterar extraljusen korrekt.

Tala med din Kia-handlare eller auktoriserade Kia-verkstad och låt dem montera rätt extraljus på din bil.

 

Text: Martin Engqvist

 

Källor: TT, Optikerförbundet, Transportstyrelsen m. fl.