Story

20 mars 2024

Tim Latte – kallvattensurfare och filmare

Han gillar att surfa de kalla vågorna längs Sveriges kuster. Gärna vintertid. Möt ambassadören Tim.

Hej Tim Latte!

Vem är du?
– Jag är en 32-årig surfare, född och uppvuxen i Stockholm. Första gången jag surfade var jag 12 år. Jag visste omedelbart att det var det jag ville syssla med i mitt liv. Och så har det faktiskt blivit. När jag fyllde 18 år började jag surfa professionellt. Jag har tävlat över hela världen och bland annat representerat Sverige i såväl VM som EM. Men 2019, efter nästan tio år av resor över hela världen, lade jag tävlandet på hyllan. I dag gör jag bara det som jag själv tycker är kul. Och det är helt enkelt att surfa, filma och skapa coolt innehåll kring kallvattensurfing.

Vad är tjusningen med att surfa i kallt vatten?
– Under nästan tio år reste jag mycket och spenderade mycket pengar och tid på att resa. Jag kände till slut att jag missade mina hemmavatten – och att kunna surfa och sedan kunna sova i min egen säng. Kallvattensurf blev som ett nytt äventyr för mig. Sverige har platser som, när förutsättningarna är bra – ofta på vintern, – bjuder på vågor som erbjuder surfing på internationell nivå. Men de bra dagarna är sällsynta, så jakten på vågorna blir mer spännande här.

Var surfar du helst?
– Torö utanför Nynäshamn har varit min hemmaspot sedan jag var liten. Där surfar jag mest, men också på många andra platser. Det är vädret som styr. När det blåser som mest och andra stannar inne är det som bäst för mig. Då sätter jag mig i bilen och kör till havet. Jag har som regel att köra i max sex timmar enkelväg för en dags surfing. Jag brukar säga att vara surfare innebär 30 procents surfing och 70 procents bilkörning.

Vad driver dig?
– Den ständiga jakten på vågor. Den där så kallade ”Chasing the unicorn”-känslan, att alltid leta efter bäst förhållanden för så bra vågor som möjligt. Jag brinner även för äventyret och livsstilen. Att ständigt hålla koll på väderleksrapporten, sticka i väg och surfa och campa med mina polare.

Vad tycker du om att Kia uppmärksammar den växande livsstilen kring surf?
– Det är väldigt kul att ett globalt varumärke som Kia uppmärksammar surf. Det är positivt att Kia främjar den aktiva livsstilen utomhus med en bil som är ett bra komplement för oss passionerade friluftsentusiaster.

Nu ska du köra till Portugal med en elbil, Kia EV9 GT Line. Hur ska du lägga upp resan?
– Jag och min tjej ska köra genom hela Europa ner till Lagos i södra Portugal. Planen är att vi ska vara framme om en vecka. Det är första gången jag kör så långt med en elbil, men nätverket av snabbladdare är väl utbyggt i Europa så rutten påverkas inte. Vi kan köra upp till 45 mil innan vi behöver ladda bilen. Med Kias supersnabbladdning tar det bara 24 minuter, men tillräckligt för att vi ska hinna ta något att äta eller gå en kort promenad. Förhoppningsvis får vi och uppleva saker längs vägen vi annars inte hade gjort. Det ska bli grymt kul. Vårt första stopp blir nog på Jylland i Danmark och därefter Nederländerna, Frankrike och kanske Spanien.

Vad är ditt intryck av bilen?
– Den är skön att köra, har schyssta bekvämligheter och gott om utrymme för vår packning som bland annat består av 15 surfbrädor, fyra våtdräkter och ett tremannatält. Och det går utmärkt att campa i bilen om vi skulle vilja. Vehicle-to-load Vehicle-2-Load-funktionen är jättebra, den använder jag mycket för att ladda dator och kamerautrustning. Sen gillar jag att mycket av inredningen av gjord av återvunna material.

Varför är det viktigt att köra elbil, tycker du?
– Alla vet vad människan har för påverkan på vårt klimat. Därför är jag väldigt tacksam att jag får chansen att köra en elbil till vågorna. Det känns bra för samvetet. Jag tycker att den här bilen har det som krävs för den moderna äventyraren.

Hur kan vi följa dig på din resa till och vistelse i Portugal?
– Kolla mitt instagramkonto @timlatte

Om inspelningen av Kias reklamfilm.

Det var faktiskt mer än 10 grader kallt när vi spelade in. Med bra utrustning kan man vara i vattnet i mellan en och två timmar. Jag hade en 6 mm tjock våtdräkt och 7 mm tjocka handskar. Våtdräkterna är bra nuförtiden, så det värsta tycker jag faktiskt är när man ska byta om efteråt. Inspelningen gick jättebra. Vi fixade allt på första tagningen, utan omtagningar, så vi filmade allting på två timmar. Fotografen Kristoffer Davidsson är grym och har känsla för surfing.

Tim Latte

Ålder: 32 år.
Bor: Nacka.
Gör: Surfar, filmar och skapar innehåll kring kallvattensurfing.
Kör: Kia EV9.