Story

20 mars 2024

Tom-Oliver Hedvall skidåkande filmare

Han vill utvecklas som skidåkare och inspirera till hållbara äventyr. Möt ambassadören Tom-Oliver.

Hej Tom!

Vem är du?
– Jag är en 34-årig skidåkare, filmare och fotograf. Producerar egna filmer och jobbar professionellt med skidåkning i filmer och på bild i projekt för mina sponsorer.

Var befinner du dig just nu?
– Jag och min flickvän är ute på en tre veckor lång roadtrip i Schweiz och Italien. Just nu är vi i Livigno i de italienska alperna efter två veckor i schweiziska Engelberg.

Vad är ert uppdrag?
– Att åka skidor och filma. Vi åker dit där de bästa snöförhållandena finns.

Hur funkar det att köra elbil i Italien?
– Väldigt smidigt, speciellt med supersnabbladdningen. Vi blippar bara Kia Charge-kortet och efter cirka 20 minuter är bilen laddad till 80 procent. Ofta är laddningen klar innan vi är det.

Hur ser din bakgrund ut?
– Jag är uppvuxen i Funäsdalen, flyttade till Åre för att gå vinterakrobatlinjen på gymnasiet. Under flera år var jag professionell skidåkare och tävlade internationellt. Numera har jag lagt tävlandet på hyllan och ägnar mig mer åt egna skidfilmsprojekt.

Vad driver dig?
– Att hela tiden utvecklas som skidåkare och bli bättre på det jag gör, men utan att min klimatpåverkan ökar. Så målet är att minska mina utsläpp, bli en bättre skidåkare och hitta på roliga upptåg – och fånga det på film och foto för att inspirera andra till hållbara äventyr.

Vilken är den mest minnesvärda resan du och din Kia har varit på hittills?
– Under pandemin när det inte gick att resa utomlands besteg jag och några skidåkarvänner  de 15 högsta topparna i Jämtland på skidor. Hur jobbigt som helst att ta oss upp för alla toppar och minst lika underbart att åka ner för dem. Det lärde mig att äventyret också finns på nära håll. Man behöver inte alltid åka långt bort för att hitta det.

Hur kom du i kontakt med Kia?
– Genom filmaren Andreas Zetterqvist fick jag möjlighet att vara med i en reklamfilm för Kia som spelades in i Storulvån. Det kändes bra och vi ville fortsätta att samarbeta.

Med en elbil blir det möjligt för mig att minska min påverkan på klimatet.

Vad har du och Kia gemensamt?
– Fokuseringen på en aktiv livsstil och friluftsliv. Och naturligtvis satsningen på hållbarhet. Med en elbil blir det möjligt för mig minska min påverkan på klimatet.

Vad är ditt intryck av EV9?
– Den har allt vad en skidåkare som jag behöver. Gott om plats för både människor och utrustning, och utmärkt att campa i. Vi sover i bilen så ofta vi kan. Hittills har vi sovit i den sju nätter. Vi har med en luftmadrass som vi bäddar upp på kvällen, mörklägger rutorna och ställer in klimatanläggningen på pausläge så att värmen är på när motorn är avstängd. På morgonen använder vi ström från bilen för att driva vattenkokaren och mackjärnet. Perfekt!

Tom-Oliver Hedvall

Ålder: 34 år.
Bor: Åre.
Gör: Professionell skidåkare. Driver produktionsbolaget Tomtube. Utbildad fjällguide.
Kör: Kia EV9.

Text: Inger Sundelin