Story

22 april 2024

Många mil för bra bilder

Kändisar och ”vanlisar” ena dagen, prylar och miljöer den andra och egna dokumentära fotoprojekt den tredje. Fotografen och filmaren Oskar Omne rör sig smidigt mellan reklamplåtningar och fotouppdrag för dags- och fackpress.

Foto: Samuel Unéus

– Det roligaste i mitt jobb är alla människor jag får träffa. Med åren har jag blivit bättre och bättre på att få också de som är ovana att fotograferas att känna sig avslappnade. Det är då det blir som bäst bildern.

Som den gången när han skulle fotografera Fjällrävens vd, och fick honom med på idén att bilden skulle tas när han tältade på en gräsmatta i Kungsträdgården.

– Jag lyste upp tältet inifrån och lät honom kika ut genom öppningen. Det blev coolt med Stockholms slott i bakgrunden, berättar han.

Vid sidan av fotouppdragen håller Oskar på med ett eget projekt – att dokumentera övergivna platser runt om i Sverige – och människorna som blev kvar där. Det kan vara en fabrik, en verkstad eller en hel by. Tanken är att det ska bli en utställning, och så småning om även en bok.

– Jag inspireras av Lars Thunbjörk, en av Sveriges mest kända fotografer. Jag gillar hans sätt att skildra vardagen med både allvar och humor.

Fotografjobbet innebär många och långa resor, och inte minst mycket packning. Förutom kameraväskan ska dator, strålkastare, stativ, batterier, skärmar och en massa annat med. Då är bagageutrymmet i Kia EV9 guld värt.

I min förra bil fick jag alltid lyfta ur bilbarnstolen för att få plats med kamerautrustningen. Det behövs aldrig numera.

– I min förra bil fick jag alltid lyfta ur bilbarnstolen för att få plats med kamerautrustningen. Det behövs aldrig numera.

Den längsta resan han gjort hittills med sin EV9 var i vintras när han körde från Dalarna via Stockholm till Malmö.

– En nätt liten sträcka på 90 mil, skrattar han. Jag använde mig av bilens ruttplanering för att hitta snabbladdningsplatser. Det funkade jättebra, ibland hann jag knapp äta upp min hamburgare innan laddningen var klar.

Nu närmast väntar ett uppdrag för ett av landets största företag. Han ska fotografera medarbetare som finns runt om i Sverige.

– Det kommer bli många mil. Då känns det bra att göra den i en så bekväm elbil som EV9, säger han.

Tre saker med EV9 som jag gillar extra mycket

  • V2L-funktionen. Perfekt att kunna ladda blixtarna med el från bilen.
  • Massagefunktionen i stolarna. Superbra på långresorna.
  • Parkeringsfunktionen i bilnyckeln. Min dotter tycker det är jättekul när bilen kör ut från den trånga garageplatsen av sig själv.

Tre fotograferingar jag aldrig glömmer:

  • Bill Gates för Dagens Industri. Jag fick 2,5 minuter på mig. Bill var trevlig, blixten strulade men bilderna blev bra.
  • Alla gånger jag fått möjlighet att fota de nominerade i tävlingen Årets bil. Det var så mitt bilintresse väcktes.
  • När jag under förra året fick porträttera Lasse Åberg. En fin fotografering och möte med en riktig legend.

 

Oskar Omne

Ålder: 34 år
Familj: Sambo och 2,5-årig dotter
Bor: Stockholm
Gör: Frilansfotograf, filmare och kreatör
Utbildning: Examen från Nordens Fotoskola Biskops Arnö 2014
Kör: Kia EV9

Foto: Samuel Unéus