Story

23 maj 2024

Världspremiär: nya Kia EV3

Helt elektriska kompakt-SUV:en Kia EV3 presenteras i dag och kommer att vara klar för leverans till svenska köpare i höst.

Släktskapet med storebror Kia EV9 är tydligt. Nya EV3 är formgiven enligt Kias designfilosofi ”Opposites United”, på svenska ”förenade motsatser”, vilket bland annat innebär närmast geometriska designelement i kombination med släta ytor och naturinspirerade material och färgsättning.

EV3 förkroppsligar vår designfilosofi perfekt – en kombination av lekfull formgivning och genomtänkt funktionalitet.

Karim Habib, global designchef på Kia

Kia EV3 är liksom föregångarna EV6 och EV9 byggd på företagets E-GMP-plattform och är vad man kallar en dedikerad elbil. Det innebär att bilens konstruktion inte utgår från en äldre fossildriven modell.

Till den svenska marknaden kommer Kia EV3 med ett Long Range-batteri på 81,4kWh som ger en maximal räckvidd på upp till 600 kilometer. Batteriet snabbladdas från 10 till 80% på 31 minuter. Nya Kia EV3 är framhjulsdriven. En fyrhjulsdriven version kommer att lanseras 2026, då även en prestandaversion, EV3 GT, släpps.

Interiört är Kia EV3 rejält rymlig för fem personer. Bilens korta frontparti och långa hjulbas har gett konstruktörerna möjlighet att maximera innerutrymmen i EV3, både för passagerare och bagage.

I utvecklingen av EV3 har man inte bara fokuserat på förarens och passagerarnas komfort under själva färden – utan också på hur EV3:s inre miljö upplevs och fungerar när bilen är parkerad, till exempel vid laddning under en långresa. Här finns till exempel ett avancerat ljud- och mediesystem och en rad praktiska funktioner som bidrar till att kupén också fungerar som en plats för umgänge och arbete. Ett exempel är det utdragbara och helt plana bordet mellan framstolarna, stort nog för att ställa en laptop-dator eller ett par tallrikar på.

Delar av inredningen är tillverkad av återvunnet material, som gamla PET-flaskor. Framför föraren finns två 12,3-tums touchscreen-skärmar med en femtums display emellan, som tillsammans utgör bilens informations- och kommunikationscentral med alla funktioner man kan förvänta sig av en ny elbil 2024.

EV3 är Kias första modell med Kia AI Assistant, en funktion som hjälper föraren att fullt ut utnyttja bilans teknik.

Fakta Kia EV3

Längd: 430 cm
Bredd: 185 cm
Höjd: 156 cm
Hjulbas: 268 cm
Batterikapacitet: 81.4kWh
Motoreffekt: 150kW (204 hk)
Toppfart: 170 km/h
Acceleration 0–100 km/h: 7,5 sek